Indul a DAL 2014! Indul a pocskondia!

ByeAlex blogja

Mondjuk, kezdek igazán örülni annak, hogy a tévé engem nem zsűritagnak akart a műsorba. Tegnap kihirdettük a harminc választottat, és már el is indultak az okoskodások azzal kapcsolatosan, hogy bunda a verseny, meg hogy haveri alapon megy; és persze azok, akik beválogatták a harminc legjobbnak ítélt dalt – köztük én is! – mind rohadjanak meg. Pár felvetésre szeretnék reagálni, hiszen jómagam, a műsor Digitális Kommentátoraként – elhiszem, hogy irritáló ez a titulus, de ez a neve neki! – követem a különböző online fórumokat is, és nézegetem, mit írkálnak az emberek. Néha vonogatom a szemöldökömet is. Először is, nincs bunda! Ha lenne, akkor nem én nyerek tavaly. Ugyanis én BKV-val jártam be a műsorba, mikor mondták, hogy be kell mennem, elénekeltem a dalom, pedig semmi rutinom nem volt a szereplésben; és mégis megnyertem ezt a műsort!

Aztán, a kedves kommentelők tovább firtatták az ügyet, de én mégis a tizedik hellyel jöttem haza! Ott kint meg aztán nekünk, kis magyaroknak, NINCS LOBBI! Ugye ezt nem vitatjuk? Szóval, meghallgattuk mind a 435 darab szerzeményt, amelyek beérkeztek. A zsűri az előhallgatásoknál 10 emberből állt. Ott volt többek közt Csiszár J. Rákay P., Rúzsa M., Kovács Kati, és jómagam. De Buda Marci és Zoohacker mellett, az MR2 zenei főfeje, Izil is helyet kapott. Azt hiszem, ezek az emberek több aspektusból tudták megítélni a beérkezett dalokat. Volt, hogy harcoltunk egy-egy dalnál, de az utolsó napon, amikor a beválogatott kb. legjobb 85 dal került megint terítékre, már könnyebben ment a 30 legjobb kiválogatása. Miért mindig tehetségkutatósok meg közismert emberek kerülnek be, és miért nem kap esélyt az idegen zenész? Úgy tűnik, hogy nem kap? Úgy tűnik, hogy tavaly én közismert voltam, vagy, hogy a Compact Disco neve tavalyelőtt annyira közismert lett volna a magyar közönség számára? Nem hiszem. Tessék JÓ zenéket csinálgatni emberek!

Hiszen, úgy érzem, nagyon sokan azt hiszik, hogy értenek a dalszerzéshez. Aztán, egy ilyen versenyen kiderül, hogy azért, mégsem olyan egyszerű dalokat szerezni. Hiszen, 435 dal esetében, azért a fele legalább, igen könnyen kiesik a kalapból, mert nem szól jól, idétlen a szövege, ha magyar, idétlen a kiejtés ha angol, béna a hangszerelés, vagy egyszerűen csak, rossz a dal. Arról már, nem a zsűri tehet, hogy a rutin az rutin, és dalt írni nem könnyű, és a dal írásban a tehetségkutatós műsorokból közismert előadók zeneszerzői rutinosabbak és hozzáértőbbek… Ez persze, nem jelenti azt, hogy ezek a dalok világmegváltóak lennének. A pop-zene célja a legtöbb esetben kizárólag a csili-vili szórakoztatás, és nem egyéb! Akit meg nem szórakoztat valami, az elkapcsol, ez ennyire egyszerű! A zsűrinek 0-100 éves korban kellett gondolkodnia, hogy sokféle műfaj megszólalhasson, és ezek olyan dalok legyenek, amelyek a legkisebb veszéllyel hoznak elkapcsolásokat: megszerethetők, nem bosszantók, nem agresszívek, nem trágárak stb. Ha bunda lenne ez a műsor, bent lenne a Depresszió zenekar!? Ha bunda lenne, bent lenne egy Bülbüls? Ha bunda lenne, akkor kiesett volna az előválogatón több magyar híresség zenéje? NEM! És nem! Szórakozzatok. Élvezzétek a zenét, és ne minősítsetek LE, már jó előre minden produkciót, mikor még nem is hallhattátok azokat!

Ha meg nem tetszik, akkor evezzetek odébb, és hallgassatok olyan zenéket, amelyek örömet okoznak. Én így szoktam… Személy szerint, gratulálok a továbbjutóknak, és kívánok nekik sikeres, balhémentes versenyt! A kedves közönséget pedig buzdítanám arra, hogy tekintsenek úgy a dalversenyre, mintha foci lenne… Annak drukkolnánk, nem!? 

ByeAlex blogja

A Hirado.hu tudósítása a tegnapi sajtótájékoztatóról