Janicsák István: öncenzúrára tanítottam a lányomat

A zenész-producer nagy ritkán ad csak interjút, A Dal online-nal mégis kivételt tett, és elárulta, hogyan készülnek Vecával a ma esti középdöntőre.

Janicsák István immáron második éve nemcsak édesapaként, hanem zenei producerként is támogatja és egyengeti lánya, Veca énekesi karrierjét. A Dal online riporterének nyilatkozva elárulta, büszke arra, hogy Veca egy modern, nem hétköznapi dallal indul az eurovíziós dalversenyben, és arról is beszélt, milyen útmutatást adott Vecának a mai középdöntő előtt.

„Lehetne csendéletet festeni gombolyagokkal játszó macskáról, és Picasso mégsem azt festett. A Vecának van egyfajta tehetsége és nem akar belemenni a lecsóba, ő szeretné a maga stílusát megteremteni, mi meg minden segítséget igyekszünk ehhez megadni neki. Az, hogy ez egy kicsit modernebb és nem biztos, hogy elsőre fogható dal, attól én még azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb szerzemény ebben a versenyben” – vélte István, aki producerként az Új generáció című Janicsák Veca-dal megszületésétől kezdve egészen az utolsó próbákig lánya mellett volt, azon azonban még gondolkodik, hogy a vasárnap esti élő középdöntőre elkíséri-e lányát.

„Ha produkció van, akkor én mindig ott vagyok Vecával, hogy az utolsó pillanatig, amíg kérdés merülhet fel, mi volt jó, és mi nem, akkor meg tudja kérdezni tőlem. A verseny ideje alatt azonban már otthon, apaként aggódom és szorítok Vecáért. Az elődöntőn is így volt ez, még nem döntöttem el, lehet, hogy a középdöntőn kivételt teszek, és itt leszek a helyszínen Vecával, mert ő örülne ennek. Ami a tanácsokat illeti, én nem szoktam tanácsot adni, ha nem kérik, és Veca sokszor bizony nem kér tanácsot. De ami már a nevelésében benne van, és azt gondolom, hogy egy nagyon fontos dolog, minden művész pályáján, az az öncenzúra. Az, hogy adott esetben ki tudd dobni azt, ami neked tetszik, amit nagyon szeretnél, de belátod, hogy túlmegy egy határon. Ez minden művészeti ágban nagyon fontos” – mondja István.

Veca elárulta, az elődöntő után ő élt is az öncenzúra eszközével, és a közönség visszajelzése alapján egy-két nüansznyi dolgot megváltoztatott a dalán. „Visszanéztem, visszahallgattam többször a dalt és igen, beláttam, hogy meg kell válni bizonyos dolgoktól, hogy jobban működjenek más részei a dalnak. A vokálok például nagyon bonyolultak voltak, azokhoz hozzányúltunk picit. Nem lebutítottuk, hanem érthetőbbé tettük bizonyos helyeken” – árulta el Veca, aki bevallotta azt is: ezer babonával indul neki a ma esti versenynek. 

„Annyi babonám van, hogy összeszámolni is nehéz lenne. Megtanultam ezeken a dolgokon is lazítani kicsit, hogy ha nincs ott valami tárgy, amit babonából fontosnak tartok, akkor ne essek totálisan kétségbe, de így is sok olyan kis rituálé maradt, amit fontosnak tartok egy előadás előtt. Attól kezdve, hogy hogyan lépek színpadra, hogy mikor megyek el mosdóba, mikor énekelek be, ezek mind-mind bejáratott rituálék nálam egy-egy fellépés előtt, és vannak ugye a tárgyak is, amiknek velem kell lenniük, de például az is a babona része, hogy babonából nem mondhatom el, hogy mik ezek a dolgok” – mesélte nevetve Veca, aki titkon bízik benne, hogy édesapja élőben, a helyszínről követi majd ma esti szereplését.