A dal kerestetik!

Máthé Zsuzsa írása

A Dal 2013 show-műsor zsűritagjainak, Rúzsa Magdinak az útja a sikerig nem volt zökkenőmentes, de az Eurovíziós Dalfesztivál egész Európában ismertté tette. Idén rekordmennyiségű, közel 250 dal pályázott ugyanerre a lehetőségre.

- Igazi' népmesei fordulatok talál­  hatók az életében: a vajdasági Kis­ hegyesről indult el szerencsét pró­bálni, Budapesten megnyerte a népszerű tehetségkutató  versenyt, majd egy évvel később 2007-ben az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjé­ben milliók láthatták, ahogyan éne­kel. A gyors sodrást hogyan tudta követni a lelke?

- Úgy érzem, annyira vágytam a szépre, a lehetőségekre, hogy igye­keztem belül mindent szépen meg­  élni. Gyorsan történt minden, de mindig szántam időt magamra, a gondolkodásra, az önelemezgetésre. Összességében a pozitív dolgo­kat nem nehéz feldolgozni. 

- Ahogyan Helsinkiben énekelte a csillogó  kulissza előtt az Aprócska Bluest, mezítláb, eszköztelenül, az is azt sugallta, hogy a hirtelen jött népszerűség mellett is megmaradt annak, aki volt. Mekkora szerepet játszott ebben a tudatos belső  küz­delem? 

- Akkoriban még nem támogatták ennyire az eurovíziós részvételt, alacsony költségvetés állt a ren­delkezésünkre a produkciónk létre­ hozásához, így indultam Helsinki­ be. Még a fodrászom sem utazott velem. Körülnézve láttam, hogy a többieket milyen nagy csapat veszi körül, ezért úgy döntöttem, abból főzök, ami van, és felhívom a figyel­met a lényegre, a hangomra. Való­ban, a kevesebb több volt, minden­ ki értette az üzenetet, talán ezért is jutottam tovább másodikként az elő­ döntőből a döntőbe. 

- Milyen volt az Eurovíziós Dalfesz­tiválon a színpadon állni? Eufória? 

- Csak az forgott a fejemben, hogy én, a kis Magdi, én képviselem Ma­gyarországot! A semmiből jöttem, szerb honpolgár voltam. El lehet képzelni, mit jelentett nekem ott állni. Tombolt örömében az egész Vajdaság. 

- Idén ott ül majd abban a szakmai csapatban, amely előszűri a malmöi dalfesztiválra nevező magyar pro­dukciókat. Milyen érzésekkel vág neki A Dal című műsornak?

- Nagyon várom, kíváncsi vagyok, milyenek lesznek a gondosan kivá­lasztott dalok szép, kerek előadás­sá  érve. Élvezni fogom a műsort, mert rólunk, énekesekről, zenészekről szól, ahol végre új dalokat hallhatunk, és ez nagyon fontos. Örülök, hogy eljutnak a saját dalok is a közönséghez, nem csak a kül­földi régi-új slágerek. Az Eurovíziós Dalfesztiválon korábban szerzett tapasztalatokkal a háta mögött, milyen előadó és milyen dal lehet sikeres? Fontos például, hogy legyen nemzetika­raktere egy számnak vagy ez mos­ tanában kevésbé számít? Szerintem a nemzeti karakter ma már nem nyom olyan sokat a lat­ban. Legyen jó a dal, az ének, és természetesen az előadásmód.

Ez a lényeg.

- Múlt év december 31-ig lehetett nevezni a megmérettetésre. Sok dal érkezett? Megismerte már ezeket? 

- Kiválasztottuk a legjobb harmin­cat, ezek kerülnek majd be A Dal című műsorba. Nagyon sok ne­vezés érkezett, összesen kétszáz­ negyvennégy dalt hallgattunk végig. Eddig nem tapasztaltam, hogy a ze­ne gyilkos fegyver tud lenni, de tud! 

- Kikkel ül majd a zsűriben? 

- Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a tavaly kijutó Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa és Csiszár Jenő lesz a társam. 

- Hogy fog eldőlni, hogy ki képvi­seli hazánkat az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon?

- A közönség folyamatosán szavaz­  hat, a zsűri pontoz, tehát ötven szá­zalékban a közönség, ötven száza­lékban a zsűri véleménye alapján kerülnek a dalok a végső döntőbe, ahol a legjobb négy közül a közön­ség voksai döntik el, hogy ki képvi­selje hazánkat. Biztosan állíthatom, hogy izgalmas vetélkedés lesz.

 

Forrás: RTV Részletes Máthé Zsuzsa