Janicsák Veca

Veca már gyerekkorától énekesnőnek készült. Amelyik énekversenyen csak elindították, mindenhol sikerrel szerepelt. Középiskolai zenekarával egy verseny díjaként például már 15 évesen a Sziget fesztiválon énekelhetett, sőt rendszeresen lépett fel édesapja zenekara, a Z’zi Labor koncertjein is.

A nagyközönség 18 évesen, a Csillag Születik című tehetségkutatóban ismerhette meg, amelynek a középdöntőjéig jutott, majd legközelebb a 2010-es X-Faktorban láthattuk viszont, ahol a mezőny legjobb női énekeseként a negyedik helyezést érte el. A versenyben énekelt dalait tartalmazó CD dupla platina lemez lett, és a MAHASZ éves toplista élére jutott. 2011 tavaszán megjelent első saját dala is, Kék angyal címmel, majd nem sokkal később a saját dalokat és feldolgozásokat is tartalmazó „A második X” című albuma, amely szintén platina lemez lett.

Talán ennek is köszönhető, hogy a frissen felbukkant énekest máris az évtized egyik legnagyobb hatású alakjának kiáltotta ki a Nők Lapja és Nők Lapja Café olvasótábora, hiszen a lap 2011-es közönségszavazásán zenei kategóriában Vecának szavazták meg a díjat, ahogy a fiatalabb olvasók is a folytatásra bíztatták az énekest „Az év női előadója” BRAVO OTTO díjával.

A televíziós ismertségnek köszönhetően Veca 2011-es koncertnaptárja is gyorsan betelt: Ákos tavaszi Aréna-koncertjére hívta el egy duettre, Edvin Marton a Budapesti Nyári Fesztivál keretében tartott koncertjén látta vendégül az énekest, mi több, Seal júliusi Aréna-koncertje előtt is Veca szórakoztatta a nagyérdeműt egy unplugged előadással – meglehetős sikerrel. A 2011-es Szigeten a Magyar Rádió felkérésére az MR2 Szimfonik Live koncerten is fellépett Veca, sőt tavaly az Illés Lajos emlékkoncerten és az Opera szilveszteri gáláján is énekelt.

Időközben megjelent első önálló albuma, a „Veca Világa”, amelyet 2011 novemberében nagyszabású koncerten mutatott be az énekes a Papp László Budapest Sport Arénában. Tavaly tavasszal és nyáron már egy 10 állomásos országos turnén népszerűsítette zenekarával a lemezt Veca, majd karácsonykor zenésztársával, Kocsis Tiborral közös „Adventi Templom” turnéval járta be az országot. Ezeknek a hangos sikereknek is köszönheti, a GLAMOUR Women of the Year díjkiosztó gálán egy újabb éves elismerést, „a  2012 év énekesnője” díját vehette át. 

Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar dalválasztó műsorába Új generáció című saját szerzeményével nevezett az énekesnő.