Hoffman Mónika

Hoffman Mónikában több kultúra rejlik. Édesapja svéd, édesanyja magyar, és bár Mónika a svédországi Malmőben született és nőtt fel, magyarul és angolul is kiválóan beszél. Saját bevallása szerint német, lett, vajdasági és magyar gyökerekkel is rendelkező szüleinek köszönheti, hogy annyira sokféle zenei műfaj iránt érdeklődik. Énekléssel általános iskolás kora óta foglalkozik, a Berklee College of Musicban eltöltött egy év után Malmőben folytatta zenei tanulmányait.

Mónika fő hangszere természetesen az énekhangja, de a hegedűt és a zongorát is beveti, ha dalokat ír. Tehetségének köszönhetően már bejárta a fél világot, mire – gyökereit keresve – 2005-ben egy magyar tehetségkutató versenyre, a Megasztárba is jelentkezett. Nem gondolta volna, hogy döntős lesz, de annál nagyobb volt az öröme és hálás volt, hogy a magyar közönség is megismerhette.

A Megasztár után az 56 csepp vér című musical és film egyik főszerepére kérték fel. A többféle zenei stílusban is otthonosan mozgó énekesnő Magyarországon azóta két lemezt is kiadott: a „Monika Hoffmann and The Scandinavian Knights featuring Robert Lakatos Trió” című albumon jazzénekesnői, az "Én Vagyok a Nő" címűn pedig popénekesnői oldaláról mutatkozik be.

2008-ban a magyar Eurovízió döntőjében énekelt és hegedült a „Légy te az első” című dalban. Úgy tűnik, az dalversenyt még az USA-ban is követik, hiszen ennek a szereplésnek köszönhetően kérték fel Mónikát, hogy Somló Tamással és Benkő Lászlóval vegyen részt az Első Magyar Fesztiválon New Yorkban. "Hullócsillag" című dalához (Hoffman Mónika, Jonas Gladnikoff, Primoz Poglajen és Michael James Down szerzeménye), amellyel az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti dalválasztó műsorába nevezett, versenytársa, Puskás Peti írta a magyar szöveget.