Keresztes Ildikó

Ha egyszer majd szobrot emelnek a magyar rockercsajoknak, akkor tuti, hogy Keresztes Ildikó lesz a modell.

A marosvásárhelyi származású énekes-színész több mint 50 lemezen közreműködött, ebből huszonöt arany-, néhány pedig platinalemez lett. A nyolcvanas évek végén indult karrierje: Skandináviában turnézott Ungár együttessel, de tagja volt a Kormoránnak és a Rózsaszín Bombázóknak is. Utóbbival szerezte első komolyabb elismerését 1988-ban, amikor elnyerte az Interpop Fesztivál 2. helyezését és különdíját is.

A rendszerváltás hajnalán indult színésznői karrierje: az István, a király 1990-es Népstadionbeli előadásán már Koppány harmadik feleségét alakította, majd azóta számtalan musicalben láthattuk, mint a Mindhalálig Beatles, a Chicago vagy A muzsika hangja. 1993-tól játszott a Soproni Petőfi Színházban, amelynek 2006-tól örökös tagja.

Énekelt az Edda, a Bikini, az East, a Tátrai Band és Ákos lemezein és koncertjein, szerepelt filmekben és sorozatokban is, az igazi áttörést azonban a Nem tudod elvenni a kedvem... című 1999-es szólólemeze hozta meg, amelyért 1997 után másodszor is EMeRTon-díjat érdemelt. Hatalmas siker lett Balázs Fecóval énekelt A csönd évei című duettje, majd második, 2001-ben megjelent Nekem más kell című lemeze után Artisjus-díjat kapott musical kategóriában.

Ő énekelte a Csak szex és más semmi VOX-CAR díjat érdemelt betétdalát, de játszott az 56 csepp vér című musicalben és filmben is. 2008-ban adta ki harmadik, rock-balladákat feldolgozó albumát Minden ami szép volt címmel, amelyet a 2010-es Csak játszom című lemez követett. Ugyanebben az évben csatlakozott az X-Faktor című tehetségkutató műsorhoz, amelynek három szérián keresztül zsűritagja és mentora volt. Időközben megjelent ötödik albuma A démon, aki bennem van címmel.

„Egyrészt túlságosan érzelemvezérelt ösztönlény vagyok rettentő amplitúdókkal, ami áldás és átok is egyben, másrészt pedig átalakuló művész, mint egy kaméleon, aki minden helyzethez tud alkalmazkodni (ha akar...)” – írja magáról, amiben nem is kételkedünk, hiszen a kétszeres EMeRTon-díjas rockénekesnő az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti dalválasztó műsorába beválogatott „Nem akarok többé játszani” című dalával (Köteles Leander szerzeménye) például egy volt mentoráltjával is versenyre kel. Mert ilyen a Rock 'n' Roll. Kőkemény!

 

Nézz be a videótárba!

***

If Hungary would ever raise a statue for Hungarian rocker girls, it would definitely be modeled after Ildikó! The singer and actress originating from Tirgu Mures (in Hungarian: Marosvásárhely) contributed to more than 50 albums, 25 of them gold and some of them even platin releases. Her career began at the end of the 80s when she was touring with her band through Scandinavia and reached 2nd place at the Interpop Festival. After that she also started a career as actress, mainly acting in famous musicals. In the 90s she released her first solo album which brought her fame and awards. Since 2010 she has been jury member and mentor of the Hungarian X-Factor. In the meantime she released her 5th studio album. Ildikó describes herself as a highly emotional and intuitive person with the ability to adapt to any situation like a chameleon. Her entry to A Dal “Nem akarok többé játszani” (I don’t wanna play anymore) was written by Leander Köteles. Ildikó will face a competition with her former protégée Gergő Baricz whom she supported as mentor at X-Factor. This is rock’n’roll!