Baricz Gergő

Az Erdélyből származó, 22 éves zenész korábban metálegyüttesek és tribute zenekarok frontembereként, sőt utcazenészként is igyekezett megváltani a világot, az azonban – sokakhoz hasonlóan – végül egy tévés tehetségkutatónak köszönhetően heveredett csak a lábai elé.

Úgy tűnik azonban, hogy az Elvis Presley és Leonard Cohen életművére egyaránt példaként tekintő előadó-dalszerző nemcsak a kudarcokból, hanem a sikerekből is talpra tudott állni: „Nem azért indultam el az X-Faktorban, hogy sztár legyek, hanem hogy legyen egy nevem, amit később dalszerzőként, énekesként kamatoztathatok” – nyilatkozta nemrég a Solemn Silence című angol, illetve Némán állni című magyar nyelvű EP-n kiadott debütáló stúdióalbuma megjelenésekor.

Gergő nem tévedt el a rengetegben: a haknik helyett az élőzenére, a feldolgozások helyett pedig a saját dalokra helyezi a hangsúlyt, a Petőfi Rádió Akusztik című sorozatában adott egyórás koncertje pedig jól mutatja, hogy erre a stílusra a közönség is vevő. Itt hangzott el a debütáló album egy remek darabja, a Stuck On You is, amelynek "Húz" című magyar változatával nevezett a fiatal zenész az Eurovíziós Dalverseny nemzeti dalválasztó műsorába.

***

The 22 year old singer and composer from Transylvania, whose idols are Elvis Presley and Leonard Cohen, used to play in several metal and tribute bands and even tried to survive as a street musician. His diverse background lead him to a televised talent show in the end, like so many others. Gergő successfully shifted his focus from playing cover songs at occasional gigs to writing and performing his own songs. He presented his Eurovision entry song “Húz” (English version: Stuck On You) at his successful acoustic solo concert at the popular Hungarian radio station Petőfi Rádió.